Periuk Mousse Karamel Oolong Susu

Caramel Mousse dekaden dari Laci Dapur Saya ini dibuat dengan Teh Oolong Susu. Dengan tekstur yang ringan dan gebu serta rasa berkrim pasti menarik perhatian.

Masa
4 jam 30 minit (ditambah infusi krim semalaman)

Kesukaran
Mudah

membuat
4


Caramel Mousse dekaden dari Laci Dapur Saya ini dibuat dengan Teh Oolong Susu. Dengan tekstur yang ringan dan gebu serta rasa berkrim pasti menarik perhatian.

BAHAN-BAHAN

  • 2 sudu teh susu Oolong loose leaf
  • 125g krim putar
  • 3 biji telur, dipisahkan
  • 125g sos karamel
  • 35g gula halus
  • Untuk Menghias:
  • 100ml krim putar
  • Sos karamel
  • Potongan fudge, pilihan

KAEDAH

    12 JAM SEBELUM:
      1. Masukkan krim putar ke dalam balang dan tambah 2 sudu teh susu Oolong daun longgar
      2. Kacau daun melalui krim kemudian tutup dan biarkan di dalam peti sejuk untuk diseduh selama 12 jam atau semalaman
        UNTUK MOUSSE KARAMEL:
          1. Tapis krim yang diselitkan melalui ayak ke dalam mangkuk, tolak daun untuk memerah sebanyak mungkin rasa.
          2. Pukul krim sehingga soft peak terbentuk, kemudian campurkan dengan kuning telur dan sos karamel sehingga hampir sebati. Ketepikan.
          3. Dalam mangkuk yang berasingan, pukul putih telur sehingga berbuih kemudian masukkan gula dan pukul sehingga membentuk soft peak yang tidak jatuh apabila terbalik.
          4. Masukkan putih telur yang disebat ke dalam adunan krim dan lipat perlahan-lahan sehingga anda tidak lagi melihat sebarang jalur putih telur.
          5. Tuang atau sudukan adunan ke dalam gelas atau mangkuk kemudian sejukkan sekurang-kurangnya 4 jam (atau semalaman).
          6. Untuk menghidangkan, letak atas krim putar, sedikit sos karamel dan beberapa kepingan fudge.


              SUSU OOLONG
              TEH LONGGAR


              KEDAI
              TEH LONGGAR

              Kembali ke blog
              1 daripada 3