Kek Cawan Earl Grey & Lemon

![]() |
Masa |
![]() |
Kesukaran |
![]() |
membuat |
Terdapat lebih banyak lagi untuk rangkaian 100 teh yang luar biasa kami daripada cawan yang sempurna – banyak adunan kami juga telah menjadi makanan ruji yang lazat dalam bidang penaik. Lihat Earl Grey & Lemon Cupcakes kami yang menggembirakan orang ramai…
BAHAN-BAHAN
- 2 sudu teh Earl Grey Loose Tea
- 150g mentega tanpa garam lembut
- 150g gula kastor
- 1 sudu kecil ekstrak vanila
- 3 biji telur
- 150g tepung naik sendiri
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
- 12 sudu teh dadih lemon
KAEDAH
- Panaskan ketuhar pada suhu 190°C (kipas 170°C) dan alaskan kek cawan 12 lubang/tin mufin dengan bekas kek cawan/muffin.
- Pukul tepung, serbuk penaik, gula dan garam bersama-sama dalam mangkuk besar.
- Masukkan daun Teh Longgar Earl Grey ke dalam cawan dengan 3 sudu besar air yang baru dimasak, rebus selama 10 minit, kemudian tapis.
- Dalam mangkuk, pukul gula, mentega dan ekstrak vanila sehingga pucat dan gebu. Masukkan telur, satu demi satu, pukul sebati selepas setiap penambahan. Masukkan teh, tepung dan soda bikarbonat sehingga sebati.
- Bahagikan ¾ adunan di antara lubang muffin, atas setiap satu dengan satu sudu teh dadih lemon, kemudian bahagikan adunan yang tinggal di atas.
- Bakar selama 17–19 minit sehingga kembang dan kekuningan, dan kek tumbuh semula apabila disentuh. Keluarkan dan sejukkan di atas rak dawai.