Kek Cawan Earl Grey & Lemon

Kek Cawan Earl Grey & Lemon

Masa
35 minit

Kesukaran
Sangat mudah

membuat
12


Terdapat lebih banyak lagi untuk rangkaian 100 teh yang luar biasa kami daripada cawan yang sempurna – banyak adunan kami juga telah menjadi makanan ruji yang lazat dalam bidang penaik. Lihat Earl Grey & Lemon Cupcakes kami yang menggembirakan orang ramai…

BAHAN-BAHAN

  • 2 sudu teh Earl Grey Loose Tea
  • 150g mentega tanpa garam lembut
  • 150g gula kastor
  • 1 sudu kecil ekstrak vanila
  • 3 biji telur
  • 150g tepung naik sendiri
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 12 sudu teh dadih lemon

KAEDAH

    1. Panaskan ketuhar pada suhu 190°C (kipas 170°C) dan alaskan kek cawan 12 lubang/tin mufin dengan bekas kek cawan/muffin.
    2. Pukul tepung, serbuk penaik, gula dan garam bersama-sama dalam mangkuk besar.
    3. Masukkan daun Teh Longgar Earl Grey ke dalam cawan dengan 3 sudu besar air yang baru dimasak, rebus selama 10 minit, kemudian tapis.
    4. Dalam mangkuk, pukul gula, mentega dan ekstrak vanila sehingga pucat dan gebu. Masukkan telur, satu demi satu, pukul sebati selepas setiap penambahan. Masukkan teh, tepung dan soda bikarbonat sehingga sebati.
    5. Bahagikan ¾ adunan di antara lubang muffin, atas setiap satu dengan satu sudu teh dadih lemon, kemudian bahagikan adunan yang tinggal di atas.
    6. Bakar selama 17–19 minit sehingga kembang dan kekuningan, dan kek tumbuh semula apabila disentuh. Keluarkan dan sejukkan di atas rak dawai.

      Petua Nifty

      Kami telah mendapati pembekuan krim mentega lemon sebagai tambahan yang agak lazat.


      KELABU AWAL
      TEH LONGGAR


      BELI TEH LOOSE

      Kembali ke blog
      1 daripada 3