Membancuh Secawan Teh

Setiap orang mempunyai cara yang berbeza untuk membuat secawan teh. Kami telah menghabiskan lebih 135 tahun mengasah teknik kami untuk membuat minuman yang sempurna: berikut ialah beberapa petua kami yang tidak begitu rahsia, daripada suhu air hingga masa infusi.

Cara Menyeduh Teh Longgar

1. Gunakan Air Tawar

Sentiasa gunakan air yang baru diambil dari paip atau jag penapis: tahap oksigen yang lebih tinggi dalam air tawar memberikan cawan teh anda rasa yang lebih bersih dan lebih cerah.

2. Perhatikan Suhu

Tahukah anda bahawa menggunakan air yang terlalu panas boleh menghanguskan daun teh atau air yang terlalu sejuk tidak akan membenarkan rasa penuh dilepaskan? Teh hitam biasanya dibancuh pada suhu 90°C, manakala Teh Hijau Matcha hendaklah dibuat dengan suhu yang lebih sejuk 70°C. Menggunakan cerek dengan tetapan suhu yang berbeza, seperti Bosch Sky Kettle, yang mempunyai 7 tetapan untuk memastikan anda mendapat yang terbaik daripada teh kegemaran anda.

3. Ingat Sudu

Daun yang longgar boleh kelihatan membosankan, tetapi sebenarnya ia semudah uncang teh. Hanya ingat: gunakan satu sudu teh (kira-kira 2g) setiap cawan teh, atau dua setiap cawan jika anda membancuh teh putih, teh kuning atau infusi buah-buahan dan herba.

Berapa Lama Saya Perlu Minum?

Setiap teh kami memberitahu anda berapa minit untuk dibancuh, tetapi semuanya bergantung pada citarasa anda. Sebagai peraturan umum, teh yang lebih mantap mencapai kekuatan terbaik antara 3–5 minit sedutan, manakala teh halus seperti Darjeelings, teh putih dan hijau hanya boleh diselitkan selama sekitar 2–3 minit .

Jenis Teh Suhu Mendidih Masa Merendam
Kebanyakan teh hitam 100 Darjah 3 - 5 Minit
Teh hijau 80 Darjah 2 - 3 Minit
Teh putih / kuning 80 Darjah 2 - 3 Minit
Infusi buah-buahan & herba 100 Darjah 3 - 5 minit
Kembali ke blog
1 daripada 3