
Terjemahan literal oolong ialah "naga hitam". Ada yang mengatakan ini kerana cara daun "menari" di dalam air seperti naga. Orang lain percaya ia dinamakan sempena ular hitam yang kadang-kadang ditemui melilit dahan pokok teh.
Oolong ialah teh separa teroksida, dihasilkan terutamanya di wilayah Fujian dan Guangdong China serta Taiwan. Ia terletak di antara teh hijau dan hitam dan boleh menjadi lebih dekat dalam penampilan dan ciri-ciri sama ada, bergantung pada tahap pengoksidaan semasa pengeluaran. Oolong hijau mengalami 30–50% pengoksidaan dan oolong gelap, 60–70%
Bagaimana Teh Oolong Dibuat?
Kedua-dua oolong hijau dan gelap dicipta daripada daun tumbuhan Camellia sinensis. Oolong hijau cenderung untuk dipetik pada ketinggian yang tinggi dari April hingga musim luruh, manakala daun yang lebih matang dipilih untuk oolong gelap, dengan penuaian berlaku dari akhir musim bunga.
Pengeluaran ialah proses yang kompleks yang melibatkan beberapa langkah, daripada layu hingga menembak – tetapi mungkin peringkat paling unik ialah penggulungan tangan yang susah payah, yang memberikan oolong hijau bentuk maniknya yang tersendiri, dan oolong gelap bentuknya yang panjang dan bergulung.

Teh Oolong dan Kafein
Teh oolong dan hijau mengandungi sekitar 31mg kafein setiap 100ml, iaitu kurang sedikit daripada teh hitam dan lebih sedikit daripada teh putih dan kuning. (Adalah idea yang baik untuk diingat bahawa angka ini boleh berbeza-beza bergantung pada kumpulan teh tertentu yang anda minum, dan masa, suhu dan kekuatan minuman anda.)
Bagaimana Anda membancuh Teh Oolong?
Tambah satu sudu teh (2g) teh daun longgar setiap cawan dan gunakan air yang baru ditarik dan direbus, dibiarkan selama satu atau dua minit untuk menyejukkan kepada sekitar 90°C. Bancuh selama 3 minit. Kami tidak mengesyorkan menambah susu ke oolong kerana ia boleh merosakkan rasa halus teh yang kompleks. Dan yang terbaik? Oolong boleh direndam 2–4 kali, dengan setiap minuman menyerlahkan pelbagai perisanya.
![]() |
![]() |
![]() |
1 sudu kecil | 90 darjah | 3 minit |