Panduan untuk Teh Oolong

Duduk di suatu tempat di antara teh hitam dan hijau, teh oolong mungkin tidak begitu terkenal seperti rakan sepupu Camellia sinensis, tetapi pastinya ia mempunyai kelebihan dari segi kepelbagaian dan rasa. Tidak begitu mengenali? Jangan takut, kami mempunyai semua yang anda perlu ketahui di sini…

Adakah anda tahu?
Terjemahan literal oolong ialah "naga hitam". Ada yang mengatakan ini kerana cara daun "menari" di dalam air seperti naga. Orang lain percaya ia dinamakan sempena ular hitam yang kadang-kadang ditemui melilit dahan pokok teh.

Apakah Teh Oolong?
Oolong ialah teh separa teroksida, dihasilkan terutamanya di wilayah Fujian dan Guangdong China serta Taiwan. Ia terletak di antara teh hijau dan hitam dan boleh menjadi lebih dekat dalam penampilan dan ciri-ciri sama ada, bergantung pada tahap pengoksidaan semasa pengeluaran. Oolong hijau mengalami 30–50% pengoksidaan dan oolong gelap, 60–70%


Bagaimana Teh Oolong Dibuat?
Kedua-dua oolong hijau dan gelap dicipta daripada daun tumbuhan Camellia sinensis. Oolong hijau cenderung untuk dipetik pada ketinggian yang tinggi dari April hingga musim luruh, manakala daun yang lebih matang dipilih untuk oolong gelap, dengan penuaian berlaku dari akhir musim bunga.

Pengeluaran ialah proses yang kompleks yang melibatkan beberapa langkah, daripada layu hingga menembak – tetapi mungkin peringkat paling unik ialah penggulungan tangan yang susah payah, yang memberikan oolong hijau bentuk maniknya yang tersendiri, dan oolong gelap bentuknya yang panjang dan bergulung.


Bagaimana Anda membancuh Teh Oolong?
Tambah satu sudu teh (2g) teh daun longgar setiap cawan dan gunakan air yang baru ditarik dan direbus, dibiarkan selama satu atau dua minit untuk menyejukkan kepada sekitar 90°C. Bancuh selama 3 minit. Kami tidak mengesyorkan menambah susu ke oolong kerana ia boleh merosakkan rasa halus teh yang kompleks. Dan yang terbaik? Oolong boleh direndam 2–4 kali, dengan setiap minuman menyerlahkan pelbagai perisanya.

1 sudu kecil 90 darjah 3 minit

Cuba Teh Oolong Ini untuk Rasa…

SUSU OOLONG

Berkrim dan manis, oolong Taiwan ini mempunyai kelembutan kaya mentega yang setanding dengan karamel.

GARDEN PARTY OOLONG

Campuran buah-buahan yang menyerlahkan dengan sempurna nota daun yang dibakar dan pedas.

FORMOSA JADE OOLONG

Dibesarkan di altitud tinggi, oolong "hijau" kami mempunyai kualiti bunga yang sangat terang.

TEROKA TEH OOLONG
Kembali ke blog
1 daripada 3